Detalii
Vin Santo di Rocca delle Macìe are DOC Chianti Classico şi este obţinut prin cele mai vechi metode de producţie. Strugurii bine copţi se usucă pe leasă, după presare mustul se păstrează timp de cel puţin trei ani în butoaie tradiţionale de 200 de litri. Vin Santo capătă natural gradaţia alcoolică şi dulceaţa, dezvoltând caracteristici organoleptice particulare.
Există mai multe ipoteze privind originea denumirii Vin Santo, chiar dacă niciuna dintre ele nu a fost demonstrată istoric: primele menţiuni apar de la începutul creştinismului, poate pentru a indica un vin potrivit ritualului slujbei; unele interpretări îi atribuie numele proprietăţilor terapeutice pe care se pare că l-ar avea vin santo asupra bolnavilor, considerându-se că e un vin miraculos, altele îi găsesc numelui origine greacă, de “vin de Xantos” , insula din Grecia unde se producea un vin similar, transformat apoi în Santo prin asemănarea numelui.
O ultimă explicaţie face trimitere la ciclul de producţie al Vinsanto, bazat pe ritmicitatea sărbătorilor religioase mai importante din calendarul liturgic creştin. Indiferent de originea numelui, Vin Santo este un vin bazat pe tradiţie, deoarece şi în prezent se produce conform canoanelor din vechime, cu variaţii minime.
Vin Santo este în Toscana vinul prieteniei şi al ospitalităţii, protagonistul dintotdeauna al întâlnirilor la care se sărbătoreşte ceva.