Detalii
S-a născut în anul 1970 ca o varietate de Regaleali rezerva Contelui, dar pentru toată lumea este Rosso del Conte. La origini era un Nero d’Avola, tăiat pe arac, aproape pur, cu un mic adaos de Perricone, o altă varietate autohtonă din Sicilia. Exista dorinţa de a crea un vin excelent în Sicilia, care să poată concura cu cele mai importante din întreaga lume. Istoria sa este lungă şi plină de numeroase evoluţii, printre care diversele tipuri de maturare (butoaie mari din lemn de castan între 1970 şi 1988, butoaie franceze şi butoaie de stejar).
Culturile anuale care nu se considerau performante nu se produceau, s-a întâmplat deja de 5 ori. Ultima evoluţie are în vedere recolta din 2003, când Rosso del Conte a devenit definitiv vinul casei, deoarece Nero d’Avola este însoţit de cea mai bună selecţie a recoltei celorlalte struguri cu coaja roşie prezenţi în fermă.
Sistemele de cultivare alese de crame influenţează mult calitatea unui vin, un exemplu clar al acestui fapt este vinul roşu produs de conţii Tasca; alegând plantaţia cu arac a viţei-de-vie Nero D’Avola, s-a reuşit obţinerea unui vin roşu durabil, rafinat în butoaie de stejar francez timp de un.