Detalii
Barolo este cu siguranţă unul dintre cele mai bune vinuri din lume, bogat în istorie şi apreciat la orice latitudine. Zona de producţie este limitată la 11 localităţi din zona Barolo, unde Michele Chiarlo deţine podgorii vechi. Barolo “Tortoniano” îşi ia numele de la zona geologică “Tortoniana” (La Morra şi Barolo), deoarece o parte din strugurii folosiţi pentru producţie provin din podgoria de la Cerequio şi o parte de la cele înconjurătoare.
Terenul Tortoniano este caracterizate de marne argiloase sedimentare, denumite Santa Agata, intercalate cu arenarii de culoare gri albăstrui care dau naştere unui Barolo foarte elegant, cu parfum distinctiv şi complex şi un gust bogat, cu tanini fini foarte plăcuţi.
Maturare: 2 ani în butoaie mari de stejar francez.; urrmează afinisare 12 luni în sticlă. Perioada de consum: Un an bun atinge vârful după 3-4 ani şi are o longevitate de 15-18 ani. În anii excelenţi, longevitatea poate ajunge la 20 de ani.
Caracteristici: Parfum învăluitor, eteric, complex. Sunt tipice notele de păstaie de ienupăr, anason, tutun dulce şi mirodenii fine.